23. července 2018
Že je snídaně důležitá už víme, ale stále se řada lidí ve snaze o zdravý životní styl dopuští stejných chyb. Svět instagramu láká nazdobenými miskami s ovesnou kaší, ovocem a dalšími sacharidy k ideálnímu zdravému startu dne. Pojďme si stručně vysvětlit proč vynechat sacharidové snídaně.
Obecně ale platí, že pokud chcete spalovat tuk a zvyšovat po ránu svůj kognitivní výkon, tak by neměla snídaně z hormonálního hlediska obsahovat sacharidy.
Ty totiž vedou k velkému vyplavení inzulínu, který Vás utlumí (sníží energizující kortizol a přepne do parasympatiku), což můž být u některých lidí spojeno s propadem energie (který pak řeší kávou a stimulanty) a obecně k rychlému nástupu hladu, většinou v podobě bažení po dalších sacharidech.
Dalším problémem sacharidových snídaní bývá, že stojí na potravinách s vysokým obsahemantinutrientů (oves, bílky, mléko, ořechy), které pak v rámci dlouhodobého monotónního stravování mohou začít tělu škodit. např. vznik zánětů, ekzému atd.
Pokud si oproti tomu dáte snídani postavenou na bílkovinách a tucích (např. vajíčka, ale bez pečiva), tak dokážete být produktivní minimálně dalších pět hodin, aniž byste měli hlad. Co je více praktické?
Samozřejmě je potřeba zmínit, že v rámci populace vždy existují genetické extrémy, což jsou v tomto případě lidé, kteří na ranní dávce sacharidů perfektně fungují (je to ale malé procento). Z těch se pak bohužel často stávají extrémní popularizátoři sacharidových snídaní pro všechny.
Až se zítra vzbudíte zkuste se zamyslet co je Váš cíl.
zdroj: Mgr. Adam Česlík
Performance Training®
Rise by Performance Training™
Proprietor, performance coach, psychologist